Вогнетривка цегла – опис та сфери використання
Цеглу, яка здатна витримувати високі температури, в будівництві називають шамотною. З такої вогнетривкої цегли можна без проблем будувати печі і каміни.
Що являє собою вогнетривка цегла?
Вогнетривка цегла робиться з вогнетривкої глини, вона займає 70% складу і називається шамотною. Перед випалюванням в спеціальну форму заливається суміш з подрібненої вогнетривкої глини і шамотного порошку.
При виготовленні цегла обпалюється неймовірно високою температурою, потрібно стежити щоб вона не покрилася плівкою. Безсумнівно, з плівкою цегла буде набагато міцніше, але для кладки печей годиться не буде.
Розчин погано візьметься і в кінцевому підсумку конструкція просто розвалиться. Але цегла, на якій утворився залізняк, можна використовувати для кладки фундаменту.
Способи виготовлення вогнетривкої цегли:
- Литий;
- Плавлений;
- Пластичний;
- Напівсухий;
- Термопластичнопресований;
- Гарячепресований.
Де застосовується шамотна цегла?
У домашніх умовах шамот закуповують для побудови печей і камінів. У промислових ж масштабах, на заводах металургійної та хімічної промисловості для плавлення тих чи інших елементів.
Склодувна або порцелянова промисловість також будує свої печі з шамотної цегли. У такій печі спалюють вугілля, плавлять метали і пісок.
Для побудови різних частин печі використовують різні сорти цегли:
- Перший сорт обпалюється найдовше, він має гарну щільність. Розпізнати його просто, він гладкий з насиченим кольором. Оскільки він обпалюється довго на ньому з'являються склоподібні плями, така цегла використовується для фундаменту печі. Так як розчин береться гірше каркас побудувати не можна.
- Другий сорт має не насичений колір, і якщо ви постукаєте по поверхні, то почуєте глухий звук. Такий сорт на стадії виготовлення піддається меншим температурам і не до кінця обпалений. Він пористий, морози переносить погано через меншу теплоємность.
- Третій сорт можна назвати золотою серединою випалу, він щільний і не дуже пористий, має гарну теплопровідність. Використовується, як і перший вид, для закладки пічного фундаменту.
- Ну і четвертий сорт - шамотний, він знадобиться для самої печі, де буде знаходитися вогнище, так як вогнем його не злякати, можна класти труби. Витримує дуже високі температури. Шамотна цегла здатна пережити температуру вище 1600 градусів.
Як правильно вибирати шамотну цеглу, щоб не купити браковану?
Вибираючи цеглу, зверніть увагу на її маркування:
- ШАВ (для чавуну і руд кольорових металів);
- ША (стандартний не для промислового користування);
- ШКУ (сталерозливних ковшів);
- ШЦУ (для обертових печей);
- ШБ (для камінів і звичайних печей);
- ШПД (для доменних печей і горнів).
Для побудови печі потрібно обов'язково вибрати якісну цеглу інакше нічого не вийде, піч просто розвалиться або буде втрачати температуру. Перевірити якість цегли не складно. Постукайте по ній невеликою металевою арматурою, якщо її немає, кулаком. Звук ні в якому разі не повинен бути глухим. Якщо дуже сильно вдарити цегла не повинна розсипатися.
Правильно обпалена цегла розколеться на частини або просто трісне. Глухий звук при ударі і дрібні осколки, кажуть, що вона недостатньо обпалена, та й виглядає зазвичай світліше. Така цегла добре вбирає і утримує вологу, а це не та властивість яка потрібна печі.
Не до кінця обпалена цегла втрачає всі свої властивості в порівнянні з правильно виготовленою. Вибирайте цеглу у магазинах, які зарекомендували себе та не забувайте перевіряти якість перед кладкою печі. Подивитися асортимент вогнетривкої цегли Ви можете в розділі - вогнетривка цегла.